MATRA Projesi ve REACH

Posted by:

MATRA Projesi Nedir?

Hollanda, MATRA Katılım Öncesi Projeler kapsamında AB müktesebatının uygulanması kapsamında geliştirilen ikili işbirliği projeleri vasıtası ile aday ülkelere yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Hollanda Hükümeti ile Matra Katılım Öncesi Projeler Programı, G2G.NL Programı ve G2G.NL-çevre Programı çerçevesinde, Çevre ve Orman Bakanlığı (ÇOB) ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) tarafından yürütülecek ‘REACH ve CLP Tüzükleri kapsamında Türk Kimya Sanayinin Bilgilendirilmesi ve Bölgesel Sanayi Yardım Masalarının kurulması’ konulu proje, 1 Ocak 2010 tarihinde resmen başlamış olup, 25 Mart 2010 Perşembe günü açılış toplantısı yapılarak proje ile ilgili bilgi yüze yakın kamu kuruluşu ile firma temsilcisi katılımı ile kamuoyuna duyurulmuştur. Projeye İMMİB, TOBB, KOSGEB, TKSD de paydaş olarak katılıyor. Söz konusu proje, sanayinin yoğun olarak yer aldığı 7 ilde TOBB ve KOSGEB temsilcilerinden oluşacak Temas Noktalarının kurulması ve bu noktaların İMMİB REACH ve CLP Yardım Masası’na bağlanmasını temel almaktadır. Projede, REACH ve CLP Tüzüklerinin uygulanması için gerekli olan eğitimin, bölgesel iletişim noktaları aracılığıyla sanayiciye ulaşması hedeflenmektedir.

REACH Nedir?

Avrupa Birliği’nin kimyasal maddelere ilişkin yeni politikasını oluşturan Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlamalarına Dair 1907/2006/AT sayılı Tüzük (REACH Tüzüğü) 1 Haziran 2007 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. REACH Tüzüğü ile iç piyasa, sağlık, güvenlik, tüketici ve çevrenin korunması konularında gelişme kaydedilmesi hedeflenmektedir. REACH Tüzüğü sadece kimyasallar alanında teknolojik bir sistemi ve riskleri değil ekonomi, sağlık ve çevreyi de içeren bir sistemi tanımlamaktadır ve sanayiyi büyük ölçüde etkileyecektir.

REACH Yönetmeliği Kayıt, Değerlendirme, İzin ve Kısıtlama adlı dört temel sacayağının üzerinde yapılandırılmış olan ve öncesinde devletler üzerinde olan kimyasalların güvenli kullanımı şartlarının denetimini endüstriye aktaran bir Avrupa Birliği mevzuat setidir.

Reach Tüzüğü

REACH Tüzüğün amacı insan sağlığı ve çevrenin yüksek düzeyde korunmasını sağlamak, maddelerin zararlarının değerlendirilmesine yönelik olarak alternatif yöntemlerin özendirilmesi, rekabet gücünün ve yenilikçiliğin artırılması ve maddenin iç piyasada serbest dolaşımının sağlanmasıdır.

REACH Tüzüğü, AB üyesi ülkelerde faaliyet gösteren ve yılda 1 tondan fazla kimyasal madde imal eden veya ithal eden şirketlerin, imal ettikleri veya ithal ettikleri kimyasal maddeleri Avrupa Kimyasallar Ajansı’na (ECHA) kaydettirmelerini gerektirmektedir. Bu Tüzük ile beraber daha önce AB Üye Ülkelerin yetkili otoritelerine ait olan kimyasalların güvenirliği ve zararlı etkilerinin önlenmesine ilişkin yükümlülükler endüstriye transfer olmuştur.

REACH Yönetmeliği Uyarınca Yasaklar ve Kısıtlamalar Nelerdir?

Kimyasalların kaydedilmesi, değerlendirilmesi ve yetkilendirilmesi hakkında çıkarılan REACH yönetmeliği, kimyasal imalatçılarına, ihracatçılarına, satıcılarına ve bunları takip eden kullanıcılara kapsamlı sorumluluklar yüklemektedir. Bilgilendirme yükümlülüğünün yanı sıra, kimyasal maddelere yönelik kayıt, izin ve kısıtlamalar (=yasaklar) gibi diğer yükümlülükleri de düzenlemektedir. Buna göre, sadece kimyasallar değil, bu kimyasallarla üretilen mamuller (örn. makine, oyuncak, yapı parçaları vs. gibi ürünler) de REACH yönetmeliğinin uygulama alanına girmektedir.

REACH Kayıt Sistemi Nedir?

REACH Sistemi, AB’ye yapılan kimyasal madde ihracatlarını doğrudan etkilemektedir. Türkiye’den AB’ye yapılacak kimyasal madde ihracatında, ihracatçı firmaların REACH mevzuatının gerektirdiği şekilde ihraç edecekleri ürünleri Avrupa Kimyasallar Ajansı’na (ECHA) kayıt ettirmeleri gerekmektedir.

KKDİK Yönetmeliği

KKDİK Yönetmeliği Avrupa Birliği müktesebatı uyum süreci çerçevesinde REACH mevzuatı esas alınarak hazırlanmaktadır. Bu nedenle Türk REACH’i olarak anılmaktadır.

KKDİK Yönetmeliği; insan sağlığı ve çevreyi kimyasalların olumsuz etkilerinden en üst düzeyde korumayı amaçlamaktadır.

Yayınlanan taslak yönetmeliğe göre, KKDİK Yönetmeliği kapsamında 31.12.2018 tarihinden önce, yılda 1 ton ve üzerindeki madde imalatçıları/ithalatçıları ve karışım ithalatçıları ve eşya içerindeki ve salınım yapan madde üreticileri ve ithalatçıları 31.12.2015 ve 31.12.2018 tarihleri arasında maddeleri kayıt ettirme yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu tarih sonrasında maddelerin piyasaya arzı için, üreticilerin ve ithalatçıların maddeleri piyasaya sürmeden önce kayıt ettirmesi ve sonrasında piyasaya sürmesi gerekmektedir.

0
Page 1 of 1 1